Søk produkt:

Et ikonisk produkt får nytt liv i resirkulert form

Den har vært elsket i flere generasjoner, den har blitt brukt i flere tiår og har vunnet hjertene til mennesker over hele verden uten at det tidløse designet har blitt endret. Og nå lanseres en ny versjon av Kånken med bare én endring: tekstilene som brukes i Re-Kånken er laget av 95 % resirkulert materiale, som også kan resirkuleres.

Kånken i sin opprinnelige form er allerede et produkt som har en relativt liten innvirkning på miljøet. Takket være det enkle designet, produserer den mye mindre utslipp i produksjonen enn mer kompliserte ryggsekker. Den er slitesterk og har et utseende som forblir populært langt fram i tid. Da vi fikk idéen om å forsøke å lage tidenes mest bærekraftige ryggsekk, måtte vi finne en ny tilnærming.

“Vi gikk tilbake til begynnelsen med alt, bortsett fra det klassiske designet. Utfordringen var å oppnå minst mulig miljøpåvirkning samtidig som å imøtekomme kravene for et slitesterkt og funksjonelt produkt,” sier Svante Björkroth, Fjällrävens produktutvikler og mannen bak prosjektet.

Den opprinnelige Kånken ble laget av tre ulike materialer – ett for ryggsekken, ett for innerlommen og ett for stroppene – mens Re-Kånken er laget av bare ett materiale som er vevd i ulik tykkelse.

Materialet vi snakker om er resirkulert polyester. Totalt elleve PET-flasker brukes til å lage én Re-Kånken, og prosjektutviklerne har vært nøye med å kontrollere at flaskene virkelig har blitt brukt og levert inn til en gjenvinningsstasjon før de brukes på nytt. Fordi dette er hele idéen bak resirkulering. Å velge nye materialer er en tidkrevende jobb.

Det første steget var å finne et resirkulert materiale som kunne leve opp til våre slitestyrkekrav. Det er ikke bare nok å utføre slitestyrketester i et laboratorium. Ryggsekken må også konstrueres og testes i virkeligheten. Stroppene må kunnes trekkes i og dras rundt, og den må kunne tåle gnissing mot ryggen og brukes i hverdagen.

Polyester som utvinnes av PET-flasker kan virke plastaktig, men det er ikke like matt og stivt som det opprinnelige Kånken-materialet. Ved å børste det resirkulerte stoffet slik at de utvendige trådene ble grovere, fikk materialet en mer behagelig følelse, slik som Svante og medarbeidere hans ønsket. Ryggsekken er ganske lik den originale, med unntak av noen få detaljer.

“Re-Kånken måtte ha en egen identitet. Det runde merket er fortsatt der, men Re-Kånkens merke er innbrodert i stedet for påsydd,” sier Svante Björkroth.

I tillegg til det resirkulerte elementet, gir fargemetoden også en stor miljøgevinst. Tekstiler farges tradisjonelt sett på slutten av produksjonsprosessen etter at garnet er spunnet og stoffet er vevd. Stoffet senkes deretter ned i kjemikalier, renses i vann og tørkes i store ovner. Prosessen krever store mengder kjemikalier, vann og strøm.

Da Svante og hans medarbeidere var på utkikk etter mer bærekraftige produksjonsmetoder, falt de for en teknikk som heter SpinDye®. I denne prosessen tilføres fargen når de resirkulerte polyesterfibrene spinnes til garn. Dette innebærer store kjemikalie-, vann- og strømbesparelser. Denne prosessen gir også andre fordeler som ikke er knyttet til miljøet. Når tekstiler farges på tradisjonelt vis, er det overflaten av stoffet som absorberer mest farge, men med SpinDye® trekkes fargen hele veien inn i garnets kjerne. Dermed holder fargen seg bedre og den svinner ikke like lett hen i solen.

SpinDye® er derimot mer kostbart enn tradisjonell farging. Grunnen til dette er at etterspørselen fortsatt er liten. Leverandører trenger store bestillinger for hver farge for at det skal være verdt det, men med Re-Kånken har Fjällräven våget å ta steget.

Et produkt kan ikke inneholde altfor mange materialtyper dersom det skal være lett å resirkulere det. Nå er det bare knappene, glidelåsene og plastspennene på Re-Kånken som ikke er laget av resirkulerbar polyester. Disse detaljene er enkle å fjerne. Ryggsekken ville vært resirkulerbar hvis infrastrukturen for tekstilresirkulering var på plass.

“Ryggsekken er egnet for resirkulering, men den er fortsatt et slitesterkt produkt som varer svært lenge,” poengterer Svante Björkroth. For ham og hans medarbeidere har tiden de har brukt på Re-Kånken vært mer enn verdt arbeidet.

“Det finnes ikke en bruksanvisning for hvordan man lager et produkt som er mest mulig bærekraftig. Alle hadde gjort det om det bare hadde vært så enkelt. Vi måtte lage en prosess og finne vår egen måte for å oppnå målet vårt. Hvis andre selskaper hadde gjort det samme, ville vi skapt en etterspørsel etter spinnfarget garn laget av resirkulert plast. Kostnadene ville blitt redusert og flere produkter kunne blitt produsert ved bruk av denne teknologien.”