Søk produkt:

article

Slik velger du vinterjakke

Vinterjakkens hovedoppgave er å holde deg varm og tørr. Ett av de første valgene du står overfor når du skal kjøpe vinterjakke, er valget av fyll. Både dun og syntetisk fyll har utmerkede varmeegenskaper, men det finnes forskjeller som innebærer at ulike typer fyll er bedre egnet for ulike situasjoner. Hvilket isolasjonsmateriale som passer best for deg, avgjøres av hva du har tenkt å bruke jakken til, og hvilke værforhold du vil bli mest eksponert for.

Dun – når vekt er viktig og kulden sterk

Dunfyll gir mest varme i forhold til vekten, og det er enkelt å komprimere dun til et lite pakkevolum. Hvis du skal tilbringe tid i svært sterk kulde, er dun det åpenbare valget. Det samme gjelder hvis du prioriteter lav vekt. Ulemper er at dun ikke isolerer like godt hvis den blir fuktig, og at den er mer følsom overfor ting som feil oppbevaring og håndtering under vask. I ekstrem kulde er luften tørr, og da kommer dun virkelig til sin rett. Enkelte dunjakker har en fuktighetssperre (membran) som gjør at de tåler fuktig vær.

Syntetisk – perfekt i fuktige forhold

Syntetisk fyll er mindre følsomt enn dun, og fibrene kan gjenopprette formen selv etter langvarig bruk. Syntetisk fyll tåler også en del fuktighet uten at isolasjonsevnen forringes i særlig grad. Jakker med syntetisk fyll kan vaskes og er billigere i innkjøp. En ulempe er at en syntetisk jakke isolerer litt mindre enn en dunjakke med samme vekt, og at den tar opp litt mer plass ved pakking. I temperaturer rundt frysepunktet – der været veksler mellom regn og snø – er syntetisk fyll et utmerket valg.

I materialveiledningen kan du lese mer om Fjällrävens dun og våre syntetisk fyll G-Loft® Supreme og Supreme Microloft. Det er imidlertid ikke bare fyllet som skaper en god vinterjakke. Les mer om følgende:

Konstruksjon og detaljer som bidrar til jakkens funksjon
Stoffer som beskytter mot vind, fuktighet og slitasje