Conscious hunting on nature's terms. Read more at Fjallräven Online Store

JAKT

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor har Fjällräven begynt å produsere jaktutstyr?

Vi har faktisk laget jaktutstyr siden 70-tallet. Vi produserer for det meste generelt friluftsutstyr, men vi mener også at jakt er knyttet til vårt syn om å ta del i og utvise respekt for naturen.

Hva mener dere når dere skriver «bevisst jakt»?

Sverige har en lang jakttradisjon med høy jaktetikk som beskytter naturen, dyrene og økosystemet de lever i. Det er en genuin viltbevarende aktivitet som også gir muligheten til å tilberede og spise smart, sunn mat fra den lokale naturen, og lære barna våre om å leve bærekraftig samtidig som de kan nyte gode friluftsopplevelser og ta i bruk alle sansene.

Hva er troféjakt?

Troféjakt er mer en sport enn å ta del i en økosyklus. Det handler om å jakte på modne dyr og drepe dem for hornene. Det er i bunn og grunn det motsatte av hva jakt er for Fjällräven.

Hva er en god jeger?

Etikk, kultur, hva som er rett og hva som er galt, samt juridiske aspekter, varierer fra land til land og kontinent til kontinent. I Sverige må man bestå strenge teoretiske og praktiske prøver som omhandler sikkerhet, skyting og kunnskap. Men det er ute i feltet man blir en bevisst jeger – å vite at handlingene dine er alvorlige, alltid strebe etter å skyte best mulig, respektfull omsorg, sikker praksis og hygieniske rutiner ved håndtering av dyret, kjøttet og huden.

Handler ikke Fjällräven om levende dyr, og ikke døde dyr?

Ja, og i Sverige har mye av jakten i flere århundrer handlet om beskyttelse av viltbestanden. 70 % av landet er dekket av skog, men etter som befolkningen vokser, blir også utfordringene mellom menneskeheten og dyrene flere.

Mennesker trenger seg på når vi dyrker jorden, står på ski, kjører bil og lever i det som en gang var dyrene sitt hjem. For å kunne opprettholde en balanse og ta vare på alle dyreartene, må jakt brukes til å holde viltbestanden stabil og sørge for at dyrene holder seg sterke og sunne. Områder det drives jakt i, har faktisk flere dyr enn områder det ikke drives jakt i.

Men jeg jakter ikke i Sverige, så hvorfor skal jeg være interessert i svensk jaktutstyr?

Kleskolleksjonen er utviklet med tanke på prinsippet om lagvis bekledning og er testet her i Norden for å sikre at utstyret tåler tøffe forhold, både når brukeren er i ro og på farten. Og hvis klærne tåler forholdene her, tåler de også forholdene alle andre steder. Fjällrävens jaktutstyr brukes ute i feltet over hele verden, fra New Zealand til den amerikanske Vesten, til storfangst, jakt i fjelltraktene og jakt på vannfugler. De utvikles her hvor kravene er store, så du vet at de er til å stole på.

Hvorfor jakter folk når vi har matbutikker?

Det tradisjonelle svaret på dette er at jakt har vært en del av menneskeheten i tusenvis av år, og at det handler om å forsørge og overleve. Mange liker å knytte seg til denne arven. Men i dag handler ofte svaret om bevaring av viltbestanden og bærekraft. Det å vite hvor maten kommer fra og å høste det man spiser, øker mengden lokalt produserte grønnsaker og kjøtt ved at man aktivt velger smartere og mer økologiske alternativer.

Jakt handler også om å få en dypere forståelse for naturen, og flere jegere betyr flere mennesker med økt respekt for jordens begrensede ressurser.