Extend the lifetime of your gear. Explore more at Fjällräven Online Store

Hvordan ta vare på soveposen din

Forleng levetiden til utstyret ditt

Uansett om de er syntetiske eller har dun, så er soveposer en stor investering. Du investerer i mer komfortable netter ute i naturen, nå og i framtiden. Derfor er det vel verdt å ta vare på soveposen din.

Vaske og tørke soveposen din

Instruksjoner for vasking og tørking kan variere avhengig av om soveposen er fylt med dun eller syntetisk isolasjon, slik som G-Loft Supreme eller Supreme Microloft. Derfor bør du alltid starte med å sjekke vaskeanvisningen for nøyaktig informasjon.

Om ikke annet er oppgitt, kan du vaske våre soveposer i vaskemaskinen, med sentrifugering ved lav hastighet, skånsomt vaskemiddel og temperatur på 40 °C. Men ikke bruk noen form for blekemiddel eller skyllemiddel.

Av hensyn energi og ressurser, og for å forlenge levetiden til soveposen din, anbefaler vi at du bare vasker når det virkelig er nødvendig. Ofte kan det være nok med en god lufting ute eller i et godt ventilert rom. Og ser du en flekk, anbefaler vi at du bare vasker den bort med skånsomt vaskemiddel, varmt vann og svamp.

Du kan spare tid på å levere soveposen din til rens, men du må ikke gjøre det med dunsoveposer. Den kjemiske prosessen skader dunene.

Det er helt fint å legge soveposen i tørketrommel; det kan faktisk hjelpe til med å gjenopprette luftigheten dens. Men bruk lav varme og sjekk den med jevne mellomrom for å hindre at den blir for varm.

Vær oppmerksom på at det vil ta to til tre timer å tørke en sovepose med tørketrommel, og dun tar lenger tid enn syntetisk isolasjon.

Lagre soveposen din

Når du kommer tilbake fra overnatting i naturen, så ta soveposen ut av pakkeposen, rist den godt og la den henge til lufting i rundt 24 timer.

Ikke lagre soveposen din i pakkposen. Dette vil til slutt skade kvaliteten på fyllet, noe som kan gjøre deg kald og ukomfortabel på framtidige turer. Heng heller soveposen i garderoben eller et annet godt ventilert skap. 

Før du bruker soveposen din neste gang, så husk å riste den og gi den en ordentlig lufting - helst utendørs. Og heng den over en gren eller en vaskesnor hver natt du har brukt den, for å sikre at den er godt utluftet. Fuktighet, fra svette eller kondens, kan lett ødelegge en sovepose.

Vil du lese våre generelle råd for vedlikehold, finner du dem her.