Hvordan vokse G-1000

Tilpass deg til det naturen byr på

G-1000 er et hardført materiale og den tette vevingen (unntatt G-1000 Air) gjør det naturlig motstandsdyktig mot vind. Men ved å påføre Greenland Wax, laget av en blanding av bivoks og parafin, kan du gjøre det enda mer motstandsdyktig. Samtidig vil du gjøre stoffet mer slitesterkt og vannavstøtende. Ved å fjerne voksen gjør du stoffet lettere og mer luftig.

Vær oppmerksom på at Greenland Wax gjør stoffet vannavstøtende, ikke vanntett. Du kan lese hva forskjellen består i her.

De fleste av våre G-1000 plagg leveres ferdig vokset; men etter noen gangers vask, og ved jevnlig bruk, vil det være nødvendig med litt ny påføring. Og om du vet at du skal dra til steder der det kommer til å bli vått og vindfylt, så bør du legge på et ekstra lag med Greenland Wax. Særlig områder som er ekstra utsatt for elementene, som knær, bak og de nedre delene av en bukse, eller fronten, hetten og den bakre kanten på jakker, kan ha godt av litt ekstra voks.

Vær oppmerksom på at det bare er G-1000 som kan vokses.

The outdoor fabric you can count on. Buy G-1000 products from Fjällräven Online Store.
Vokse G-1000 Å vokse er temmelig enkelt. Bare husk disse tre trinnene: påfør; varm opp; gjenta.

1. Påfør

Ta klossen med Greenland Wax og gni den mot stoffet med lange drag slik at det dannes et tynt, jevnt lag. Du bør bruke litt press når du gjør dette, men ikke så mye at bevegelsen blir rykkete.

2. Smelt

Bruk et strykejern (eller en hårtørker) på lav til middels varme for å smelte voksen inn i stoffet. Bruk lange, jevne strøk nå også. Greenland Wax smelter ved cirka 55–60 °C (131–140 °F), så prøv å holde temperaturen på strykejernet rundt dette. Og unngå at voksen blir for flytende. Ikke glem å tørke av strykejernet før du stryker andre plagg.

3. Gjenta

Dette trinnet er ikke alltid nødvendig, men hvis du ønsker å gjøre stoffet enda mer vannavstøtende, så gjenta prosessen flere ganger heller enn å legge på et tykt lag én gang. Dette er en god ide for utsatte deler av plagget sånn som hette og skuldre eller knær og bak.

Voksing på tur

Du kan også bruke flammen på en primus for å smelte Greenland Wax. Hvis du velger å vokse mens du er på tur, holdt plagget omtrent 20–30 cm over en jevn flamme. Ikke begynn for nære! Begynn litt lenger unna og før plagget sakte nærmere flammen inntil du ser at voksen begynner å smelte. Vær forsiktig så du ikke brenner stoffet eller deg selv. Strekk ut stoffet over flammen og før det fram og tilbake til voksen har smeltet.

Hva skjer når man vokser produkter med dun, syntetisk fyll eller Hydratic-fôr?
For at du ikke skal skade fyllet, fôret eller den sensitive syntetiske fôringen som brukes for å hindre at dun går gjennom et stoff, anbefaler vi at du benytter en hårtørker til å varme voksen. Når det gjelder dun kan du også bruke en tørketrommel på lav varme.

Reaktivere Greenland Wax

Noen ganger ønsker du bare å reaktivere Greenland Wax som allerede finnes i plagget, for eksempel om du har en vinterjakke som har hengt til oppbevaring hele sommeren. Eller om du har vasket jakken kun en gang, og det likevel føles som om voksen er vasket bort. Da kan du stryke plagget (eller bruke hårtørker) på lav varme. Varmen vil trekke voksen ut av stoffet, og du vil vanligvis kjenne forskjell med en gang.

Fjerne Greenland Wax

Noen ganger er ikke motstandsdyktighet mot vind og vann første prioritet. Noen ganger vil du at plaggene skal by på luftgjennomstrømming, som når det er varmt og sol. Da kan det være en god ide å fjerne Greenland Wax. Og alt du behøver å gjøre er å vaske plagget ditt ved 40 °C to eller tre ganger.

Plagg som ikke bør vokses

Flere av våre plagg er ikke laget utelukkende av G-1000. Mange er laget av en kombinasjon av materialer, som vår Keb Jacket og Keb Trouser. Disse er laget av G-1000 og et syntetisk stretch-materiale. Men det er bare G-1000 som kan vokses. Så vær ekstra forsiktig når du vokser slike plagg for å unngå å få voks på andre materialer enn G-1000.

Vaske G-1000 plagg

Ettersom det er framstilt av bomull og polyester kan G-1000 vaskes i maskin ved 40 °C (selv om det er mer miljøvennlig å vaske ved 30 °C). Men ettersom Greenland Wax vaskes ut etter to eller tre ganger, anbefaler vi at du bare vasker plagget ditt når det er virkelig nødvendig.

Hvis plagget er laget av flere materialer må du se godt på vaskeanvisningen inni plagget – særlig om det har dun eller syntetisk fôr.