Dun er vanskelig å slå når det kommer til naturlig varme og lett vekt. Men i likhet med andre naturlige isolasjonsmaterialer trenger det litt ekstra omtanke for å holde seg ved like og ikke miste sine varmende kvaliteter.

Vask av utstyr i dun

Vil du både spare energi og forlenge levetiden til dunproduktene dine, anbefaler vi at du kun vasker dem når de virkelig trenger det. Bli kvitt søl eller små flekker med varmt vann, mildt vaskemiddel og en svamp. Trenger de en vask, så kan flere av våre dunprodukter vaskes i maskinen med temperaturer opptil 40 °C. Pass på at du sjekker vaskelappen før du setter i gang. Vi anbefaler at du vasker større ting i store maskiner, som de du finner i vaskerier og hos renserier. Etter vask på vanlig syklus, ta en ekstra runde skylling uten vaskemiddel. Ikke bruk skyllemiddel.

Du skal aldri sende ting i dun på rens fordi kjemikalier som brukes vil skade dunet.

Dunprodukter skal bare tromles tørre på lav temperatur, og de bør tas ut av maskinen med jevne mellomrom og ristes manuelt. Dette vil gjøre dunet luftig, forhindre overoppvarming og unngå at det fuktige dunet klumper seg. Husk igjen på at du skal bruke ekstra store maskiner til større ting fordi mindre maskiner gjerne fører til at stoffet overoppvarmes eller endatil smelter.
Om tingene tørkes naturlig, velg et sted med god ventilasjon. Rist produktene jevnlig slik at dunet ikke klumper seg, og for å beholde de luftige egenskapene til dunet.

Reparere hull i dunplagg

Det er flere produkter på markedet for å tette hull, og i noen av våre nyere dunjakker legger vi faktisk med lappesaker. Så du behøver slett ikke kvitte deg med dunplagget ditt ved første tegn på et hull.

Vi anbefaler at du tetter hull så fort du ser dem – hvis du venter vil de sannsynligvis bli større og dermed mye vanskelige å reparere. Og dunet får større mulighet til å forsvinne ut. De fleste reparasjonssett inkluderer biter med vanntett, selvklebende stoff som du kan klippe til og klistre på yttermaterialet. Dette er en kostnadseffektiv måte for å forlenge livet til dine dunplagg. Det er et godt tips å runde av hjørner for å gjøre det mindre sannsynlig at lappene henger seg opp og rives av. Om du klarer å dytte en dunfjær på vei ut tilbake inn i jakken, så gjør absolutt det. Men ikke tving den inn, det kan gjøre hullet større. Og det er tross alt bedre å miste en fjær enn å få et større hull.

Lagre dun

Når det blir varmere i været, er det på tide å legge bort dunproduktene dine. Vi anbefaler at du lagrer dem i et tørt, gjennomluftet område. Ikke legg dem i noen form for sekk eller bag, dette har dårlig effekt på fyllet – noe som kan gjøre deg kald og ukomfortabel på framtidige utflukter.

Gi dunproduktene dine en grundig risting og lufting, helst utendørs, før neste vinter ankommer.

Vil du lese våre generelle råd for vedlikehold, finner du dem her.