Søk produkt:

article

Kroppsregulering

Menneskekroppen har en bemerkelsesverdig evne til å regulere kroppstemperaturen. Likevel må du være forsiktig når du er ute i friluft om vinteren. Nedenfor følger litt kunnskap vi ønsker å dele med deg for å holde deg trygg.

Kroppen må ha en konstant høy temperatur for å kunne fungere. Vi justerer oss på to måter i forhold til klimaendringer:

• Atferdsmessige, bevisste reaksjoner som f.eks. å ta på mer klær eller aktivere musklene.

• Fysiologiske, automatiske reaksjoner som f.eks. endret blodsirkulasjon. Dette fører til at hud, armer og bein får mindre blod.

Blodsirkulasjonen konsentreres til kroppens senter og til hodet. Bruk alltid hodeplagg for å holde hodet varmt. Dette gjelder også når du er godt forvart i en sovepose. I hvile taper du mer enn 50 % av kroppsvarmen gjennom hodet. Når du trener, taper du enda mer. Dette er fordi blodkarene i hodet befinner seg svært nær huden, og fordi karene ikke trekker seg sammen. Du vil merke denne automatiske reaksjonen når du får kalde hender og føtter. Dette er kroppens første varsel om at du er i ferd med å bli nedkjølt.

Skjelving er en annen viktig fysiologisk reaksjon når kroppstemperaturen faller. Skjelving er ukontrollerte muskelsammentrekninger som genererer varme, og et alvorlig signal om at du er for kald. Når du har begynt å skjelve, er det vanskelig å utføre normalt muskelarbeid. Dersom du blir enda kaldere, forsterkes skjelvingen og blir til voldsomme ristinger. Dette er en svært alvorlig situasjon. Du befinner deg nå i en tilstand av mild hypotermi, og du trenger hjelp fra en venn til å få kontroll over situasjonen.