Søk produkt:

article

Hvordan finne vann?

Vann har du stort for behov i enhver situasjon. Kroppen består av mer enn tre fjerdedeler vann. Med det i mente kan det være godt å vite at jungelen har rikelig med det.

Det er litt enklere å finne vann i jungelen enn i mange andre områder. To metoder som kan holde deg hydrert i en nødssituasjon, er å bruke vegetasjonen eller prøve å finne rennende vann. Regnvann samlet i rene beholdere eller i planter er vanligvis trygt å drikke. Imidlertid bør du rense vann fra innsjøer, dammer, sumpområder, kilder eller bekker. Bruk vannrensetabletter eller kok vannet i 10 minutter.

Bruke vegetasjonen til å samle vann

Fordi jungler er så våte, er det mye enklere å samle regnvann her enn i andre områder. Du bør imidlertid vite hvor du skal lete.

Når du befinner deg i en regnskog, vil du se at bladene på bakken er store. På grunn av den begrensede mengden sollys som når bladene, er de blitt større enn et vanlig blad. Dermed kan de kan suge opp flere av solstrålene. Disse bladtypene er nyttige når du skal samle dugg og regnvann.

Dersom du har noe å oppbevare vannet i, kan du ganske enkelt vinkle et av disse enorme bladene ned i en beholder over natten eller under en regnstorm. Dermed har du friskt drikkevann på null komma niks. Dersom du har med deg en poncho-hatt, kan du binde hatten skrått til et tre og la regnet samles opp og tømmes. Dersom du synes vannet smaker litt rart, kan det være fordi regnvann mangler enkelte mineraler som finnes i grunnvann eller i bekker du er vant til å drikke fra på fotturer.

Et annet nyttig tips er å knytte en klar plastpose rundt en grønn, bladrik gren. Dette vil gjøre at vannet i bladene fordamper og kondenserer i posen. Dersom du legger avkuttet vegetasjon i en plastpose, vil også vegetasjonen produsere kondens som kan være livsviktig for deg.

Følge dyr til vann

Du vil selvsagt være mye bedre stilt dersom du kan finne rennende vann. Siden dyr må ha vann med jevne mellomrom, kan de faktisk lede deg til det dyrebare vannet. Men hvilket dyr skal du se spesielt etter?

Vel, først og fremst bør du ikke alltid stole på kjøtteterne. Kjøttetere er uforutsigbare, da de får fukt fra dyrene de spiser. Dermed kan de gå uten vann i lange perioder. Se heller etter hjelp fra beitende dyr. Beitende dyr befinner seg vanligvis aldri langt unna vann.

Fugler kan også være en alliert i din leting etter noe å drikke. Vannfugler er upålitelige, da de flyr lange avstander i strekk. Kornspisere, som f.eks. finker og duer, er aldri langt unna vann. Kornspisere drikker ved daggry og i skumringen. Når de beveger seg i retning vann, flyr de rett og lavt. Når de kommer tilbake etter å ha drukket, er de tunge og vil fly fra tre til tre og hvile ofte. I likhet med kjøttetende dyr trekker også hauker, ørner og andre rovfugler væske ut av sine ofre, og fungerer dermed ikke så godt som vannindikatorer. Selvfølgelig bør du også se etter fotspor. Fotspor vil vanligvis lede til en brønn, et borehull eller en sump.

Dersom du til slutt finner en bekk, ikke drikk vannet straks. Det kan inneholde parasitter som kan gjøre deg alvorlig syk. Rens alltid vannet med vannrensetabletter eller kok det over ild i minst 10 minutter. Dette krever selvsagt at du har enten tabletter eller en beholder, så husk å ta med dette på turen og alltid ha det med deg.

Dersom du må konstatere at vannet du har funnet, bare er en gjørmete bekk eller innsjø, skal du grave et hull i sanden ca. 1 meter fra bredden. Renere vann vil nå sive inn i hullet. Igjen: Kok vannet i minst 10 minutter.

For å motta din leveranse før jul, bestill innen: 2015-12-11T15:00 Utvidet julereturperiode frem til 15. januar 2016 for bestillinger gjort mellom 20. november og 31. desember 2015.