Søk produkt:

Med bærekraft i tankene

Slik ble Keb Eco-Shell-serien til

Den første generasjonen av Eco-Shell-plagg kom i 2011. Parallelt med dette fortsatte Fjällräven å videreutvikle Keb-familien med tekniske plagg til fjellvandring og krevende terreng. Ideen som ligger til grunn for Keb, har alltid vært å skape et system av plagg som fungerer godt sammen, og av dette vokste det snart frem en idé om også å utvikle vanntette skallplagg som et supplement til jakkene og buksene i G-1000 og elastiske materialer.

Og dette skulle bli noe annet enn de vanlige skallplaggene:

"Vi besluttet å utvikle tidenes mest funksjonelle serie av vanntette hardshell-plagg, uten et eneste øyeblikk å kompromisse på bærekraften", forklarer Henrik. "Vi vil ikke at våre produkter skal ha noen unødig negativ påvirkning på miljø og dyreliv. Best mulig funksjonalitet og minst mulig miljøpåvirkning ble prioritert like høyt; vi blir ikke tilfredse med et produkt før begge aspekter er ivaretatt."

Med dette målet for øyet startet vi det intensive utviklingsarbeidet. 

Naturligvis er materialet, Eco-Shell, sentralt for de nye plaggene. Et nyutviklet membranlaminat som gir den beste ytelsen når det gjelder vanntetthet og pusteegenskaper, og vevd på en måte som gjør det elastisk og dermed gir plagg som følger kroppens bevegelser som ingen andre. Men det viktigste er at alle de tre lagene er fremstilt av polyester, delvis gjenvunnet, og dermed gir fordeler når plagget skal gjenvinnes en gang i fremtiden. Plaggene er dessuten klimakompensert og impregnert uten fluorkarboner.

Hvorfor vil dere unngå fluorkarboner?

"Fluorkarboner er skadelige for miljøet, idet de hoper seg opp i biologiske organismer og blir værende i grunnvann og i naturen i ekstremt lang tid", sier Henrik. "Fluorkjemi er et komplekst fagfelt, og foreløpig finnes det ingen forbud mot bruken av de fleste typene av disse stoffene, men vi venter ikke til forbudene kommer – og velger heller å ikke bruke fluorkarboner i våre produkter."

Hvilke kompromisser må dere inngå når dere velger fluorkarbonfri impregnering?

"Det er egentlig ingen kompromisser når det gjelder funksjon. Vanntettheten avhenger av membranen, mens impregneringen er for å holde plaggets overflate så tørr som mulig. En fluorkarbonfri impregnering er også vannavstøtende, men ikke like fett- og smussavvisende som tradisjonelle impregneringer, og den må påføres noe oftere." 

Prototyper testet av profesjonelle

Jakken som Henrik og Peter undersøker på kontoret, er en av ti prototyper som utviklingsavdelingen har gitt Fjällrävens testteam tillatelse til å prøve ut i utvidede felttester. Gruppen ledes av produktspesialist Johan Skullman og består av fjellførere, hundekjørere og andre profesjonelle som tilbringer endeløse dager i villmarken, og som har tatt med Eco-Shell-plaggene på fotturer, toppturer på ski og vanlige skiturer. I tillegg til et stort antall mer ordinære turer.

Plaggene har vært på toppen av fjellet Kebnekaise (naturligvis, ettersom det er her kolleksjonen har hentet sitt navn fra), kjempet seg gjennom snøstormer og motvind i fjellene i Lappland, klatret i øsende regnvær, motstått kuldeperioder på Svalbard og dyp snø Japan. Og de har også vært brukt på utviklingsavdelingens egne turer, både til fjells og i lokale skogområder.

"For å forstå hvordan et plagg fungerer i det virkelige liv, når det gjelder alt fra materialer til passform til plassering av lommer, må du komme deg ut og ta det i bruk – under både ekstreme og mer ordinære forhold", sier Henrik. "Vi gjennomfører selvsagt også laboratorietester der vi analyserer materialet med henblikk på slitestyrke, vanntetthet og teknisk ytelse." 

Arbeid uten tidspress

Kommende høst og vinter blir resultatene for første gang å se i butikkene. Henrik forklarer prosessen.

"Når vi jobber med prosjekter av denne typen, har vi ingen tidsfrist. Ikke noe press for å bli ferdig til en bestemt høst- eller vinterkolleksjon. Hvis produktet skal bli det aller beste, må det få lov til å ta den tiden det trenger." 

Hvordan gikk dere frem med tanke på designen?

"Funksjon og form er ikke gjensidig utelukkende. Hvis du lager de første skissene ut fra plaggets nødvendige funksjonalitet, faller resten som regel på plass etter hvert. Det er ikke en eneste ting på denne jakken som ikke har noen funksjon – det gjelder alt fra ventilasjon og lommer til hetten og justeringssnorene", sier Peter. 

Anorakken en øyeblikkelig prisvinner

"Den nye kolleksjonen består av en jakke, en anorakk og en bukse, med modeller for både menn og kvinner. I tillegg kommer en lengre, lettfôret parkas og en bukse med seler. Disse plaggene er designet for å bli brukt hver for seg eller sammen – primært i kombinasjon med andre klesplagg i Keb-familien", forklarer Peter.

"Skallbuksen har for eksempel et snitt som gjør at den kan brukes utenpå en turbukse i G-1000, som et ekstra lag for å holde fuktigheten ute når det plutselig blir uvær. Alle snitt er omhyggelig utarbeidet for å gi best mulig passform – plaggene skal sitte godt, men ha tilstrekkelig plass til et ekstra, varmende lag innenfor."

"Det har vært utfordrende å få jakken så lett som mulig, og samtidig gjøre den i stand til å takle tøffe forhold og gi maksimal bevegelsesfrihet med minimal påvirkning på miljøet."

I dag er Keb Eco-Shell Jacket og de andre plaggene tilgjengelige i butikkene; de har blitt vist på varemesser, og de har mottatt den første responsen fra friluftsbransjen – inkludert den ærefulle ISPO-prisen til anorakken. Er Peter og Henrik tilfredse med resultatet?

"Ja, i aller høyeste grad. Vi har lyktes med å skape plagg som er flerfunksjonelle, og responsen fra testteamet og tidlige brukere har vært overveldende positiv. Det vi virkelig er glad for, er at vi lyktes å oppnå alt dette samtidig som vi reduserte miljøpåvirkningen til et minimum", sier Henrik.