Søk produkt:

Q&A med Johan Skullman

Spørsmål og svar fra vår friluftsekspert Johan Skullman på vår Facebook-side 25.2.2015.

Spørsmål 1

Hei Johan, i videoen din om hvordan man setter opp et telt om vinteren, ser jeg at teltet har spesielle sider der du legger på snø. Hvordan kan du oppnå den samme virkningen uten de sidene (som hindrer luft i å trenge inn), for uten dem slipper vel luften lettere inn?

Svar

Det går an å skuffe snø eller legge snøblokker langs sidene av teltet. Når du gjør det, med eller uten såkalte snømatter, er det viktig å huske at du gjør det for å hindre snødrevet i å slippe inn, men du må heller ikke glemme at ventilasjon av teltet også er uhyre viktig, av en rekke årsaker.


Spørsmål 2

Situasjon: Du har gått på ski i flere dager, og skistøvlene dine er blitt våte selv om du har innerstøvler. Da våkner du i -35 grader og oppdager at støvlene er stivfrosne og umulige å få på seg. Hvordan kan du unngå en slik situasjon, eller hva gjør du hvis den oppstår? Bruker du plastposer rundt sokkene dine?

Svar

Fjällräven anbefaler deg å bruke støvler av lær med separate innerstøvler. Unngå gummi, ettersom det forandrer størrelse etter temperaturen (utvider seg når det er varmt, trekker seg sammen når det er kaldt!). Oppbevar alltid innerstøvlene i en utstyrspose om natten, og legg posen inni soveposen for å varme støvlene litt når du våkner. Du kan gjøre det samme med ytterstøvlene. Legg dem i det minste sammen (skaft i skaft!) og oppbevar dem mellom soveposen og liggeunderlaget. Det er viktig å huske på å bruke en utstyrspose for å hindre at soveposen blir fuktig.


Spørsmål 3

Hvordan kan du holde vekten av ryggsekken lav på vinterturer?

Svar

Vekten av og størrelsen på ryggsekken handler om valg. Om vinteren trenger du et litt mer robust telt og en godt isolert sovepose. I tillegg kan det hende at du også trenger en forsterkningsjakke med mer isolasjon. Husk at det ikke lønner seg å la lav vekt gå på bekostning av komforten. Forholdene om vinteren er ofte skiftende, og du trenger god isolasjon når du hviler – avgjørende for prestasjonsnivå og utholdenhet. Målet og ambisjonsnivået for friluftslivet om vinteren setter på mange måter standarden for utstyret.

Et praktisk råd: Bruk en løsning med to soveposer, én tynn (forslag: -2 til -5) og én tykkere (forslag:-8-til -15). Det gir deg mange flere tilpasningsmuligheter i henhold til temperaturen.


Spørsmål 4

Innertelt eller ikke på vinterturer?

Svar

Fjällrävens enkle telt er ikke egnet for vinterforhold, så jeg anbefaler på det sterkeste å bruke et telt med separat innertelt.


Lær mer fra noen av våre nærmere 30 veiledningsvideoer med Johan Skullman.