Søk produkt:

Rypejakt

Spenning og samhold på naturens premisser

En utfordring, en reise og et eventyr. Med venner og noen nye bekjentskaper pluss hunder, utstyr og velorganiserte ryggsekker.. Lappland inviterer deg til å nyte jaktturer du sent vil glemme. Som for all annen jakt i Europa er list og forsiktige bevegelser viktige aspekter ved støkkjakt på nært hold.  

Fjellene byr pået magisk, dunkelt rosa skjær denne tidlige morgenen. En lett dis hviler over innsjøen, og noen regnskyer har begynt å trekke opp i det fjerne. Vi, hundene og utstyret er innlosjert i en tømmerhytte langt ute i villmarken. Vi er langt fra allfarvei, og vi har kommet for å jakte rype. 

Fotturen opp kvelden før var krevende, men nå er vi fullt konsentrert om oppgaven. Jaktguiden forbereder oss på dagens jakt:

"Vi skal jakte med tre dyktige settere i dag. Det er et godt år for fugl, men været kommer til å påvirke oss en hel del. Trærne har nylig sluppet bladene, og det gjør det litt vanskeligere for hundene."

Vi pakker sekkene med mat og utstyr, og så er vi klare til å gå. Solen står opp og varmer den frosne bakken. 

Hundene søker i et stort område like oppunder tregrensen. Etter en liten stund stopper den ene av hundene og tar stand, og vi smyger oss fremover med to skyttere, gjør oss klare, lader geværene og venter på signalet fra guiden. Hundene går frem og fuglen flyr opp, men vi får dessverre ingen god mulighet til å skyte. Fuglene holder seg lavt og flyr rett bort fra oss i stor hastighet. Som skytter må du vite nøyaktig hvor hundene er, og sjansen til å få disse rypene har gått tapt. Flere fugler flakser opp og flyr inn i de lave tåkeskyene. Selv om vi ikke var heldige denne gangen, er vi glade for å ha sett fugl. Som alltid skifter været i fjellet fort, og det begynner å blåse opp. De mørke skyene trekker nærmere, og det begynner å hagle. Sikten er dårlig, men vi fortsetter å følge hundene nedover en våtmark og deretter oppover mot åpne vidder og en høyslette. Vi må ta hensyn til vindretningen for å øke sjansene. Plutselig tar en av hundene stand på nytt. Vi gjør oss klare til handling. To skudd blir avfyrt, og en fugl faller ned fra himmelen. Når den er hengt opp i en hempe på ryggsekken hans, sier jegeren:

“Jøss, skal si pulsen fikk fart på seg! Alle dagene på skytebanen ga virkelig uttelling. Det er skikkelig artig å følge hundene gjennom terrenget. Og det er supert å ha en guide til å vise oss hvordan vi skal snike oss innpå fuglen og komme på skuddhold, og deretter lykkes! Fjellet er en utrolig opplevelse!"

Vi går mange kilometer til før vi kommer tilbake til hytta den kvelden.. Alle fikk ikke skutt noen fugl den dagen, men fuglejakt er så mye mer enn bare selve jakten. Det er også turen, fjellet og samholdet. Se hundene jobbe og nyte naturen – du kan bare ikke få nok. Bli kjent med nye mennesker her, ved et tjern midt ute i ødemarken med eventyrlige fjelltopper som bakteppe. 

"Rypejakten ga meg en dobbel opplevelse. Å gå ute i disse fantastiske omgivelsene har gitt meg tid til ettertanke, men samtidig har jeg nytt den intense spenningen ved å søke opp byttet", sier en av gruppens medlemmer.

Regnet glir raskt over, og det klarner opp til kvelden. Vi nyter god mat tilberedt over åpen ild, en vedfyrt badstue og en svømmetur i tjernet. 

Dette er stille og ensomme omgivelser som gir tid til refleksjon. Historier fra tidligere jaktturer er god underholdning ved peisen om kvelden, men til slutt tar trettheten overhånd. Jeg trekker inn den friske fjelluften før jeg lukker døren til hytta. Jeg blåser ut alle lys og sovner til den beroligende lyden av et knitrende peisbål.