Søk produkt:

På jaktetter en rådyr sadel

Mange jakter for opplevelsens skyld, for å komme seg ut i naturen. Andre jakter på grunn av det deilige kjøttet det gir dem. En kombinasjon av meningsfull  rekreasjon og sjansen til å komme hjem med noe virkelig god mat gjør jakt til en fantastisk hobby. 

Peisilden kaster lange skygger oppetter veggene i den vesle tømmerhytta. Vi blir tilbudt en kopp førsteklasses, varm kaffe å våkne på denne mørke morgenen.

"Det har regnet litt i natt, men det kommer til å bli en god dag for å gå på jakt. Det er et rikt dyreliv i området, blant annet med villsvin og dåhjort, men i dag er det rådyr vi skal jakte. Dere kan også jakte på rev og hare hvis anledningen byr seg. Hvis vi får tid, vil vi forme nye grupper i ettermiddag og jakte på ender i en liten innsjø litt lenger unna", opplyser dagens guide.

Vi er i et jaktterreng i Sörmland, Sverige, omgitt av bølgende åser. Både skogområder og nypløyde jorder strekker seg ut fremfor oss. Alle er her for å jakte småvilt. Forventningen er nesten til å ta og føle på i den friske høstluften – oktober er en utrolig vakker måned. Den ene av hundeførerne har nettopp sluppet hunden sin, en wachtelhund. Den fanger opp en fert nesten umiddelbart. Jakt med en veltrent drivende hund er en spennende opplevelse. Under jakten kan hunden drive viltet i alt fra fem minutter til flere timer. Poenget er å unngå å stresse viltet for mye, slik at det holder seg innenfor samme område og beveger seg i et jevnt og rolig tempo. Plutselig hører jeg at det knaker i noen greiner bak meg, og et dyr kommer ut foran posten. Ingen av hundene har drevet det; det beveger seg bare gjennom skogen på egen hånd. Det kan ha blitt forstyrret av hundene eller jegerne, men ser ut til å komme fra motsatt retning. Jeg er regner med at det er et rådyr, men det er faktisk en dåhjort, en enslig bukk, som kommer til syne. Jeg senker geværet. I dag er det rådyr vi jakter på, og dessuten er det forbudt å skyte dåhjort med hagle. 

Hundene kan høres fra den andre siden av skogen, og snart lyder et skudd. Det er en jeger på en smal sti som har klart å felle en rågeit.

"Jeg løsnet sikringen; tingene skjedde langsomt, så jeg følte meg sikker og kontrollert da jeg trakk av. For en fantastisk følelse, et felt dyr som kommer til å gi meg en deilig rådyrsadel", sier den lykkelige skytteren – en fersk, kvinnelig jeger. 

I dag er vi heldige, ettersom solen kan ses mellom trekronene. Temperaturen er behagelig, selv for dem som sitter på post, og med hundene i hardt arbeid skjer det noe hele tiden. Hundene jobber godt, og resultatet av formiddagens jakt blir den unge rågeita samt en mindre bukk. Alle forteller hverandre om hva de har sett og hørt, og det er flere som har sett både dåhjort og rev. 

Etter lunsj tar vi oss frem til den vesle innsjøen som guiden hadde fortalt oss om tidligere. Flere hundeeiere ankommer med hundene sine. Det er en spennende andejakt; de flyr høyt og lavt og setter virkelig skyteferdighetene våre på prøve. Endene som blir felt, apporteres av dyktige retrievere. Andejakt er svært populært i høstmånedene.