Søk produkt:

På en post i Värmland

– pluss et møte med skogens konge

Elgen, skogens konge, er Sveriges største hjortedyr, og elgjakten er årets høydepunkt for mange svenske jegere. Elgjakten er full av tradisjoner, varme og samhold på tvers av generasjonene. Elgjakt består av venting, bevegelse og muligheter for plutselig kontakt med et av våre mest majestetiske pattedyr.

Terrenget er variert med tett, kvaeduftende furuskog som glir over i åpne landskap med utsyn over innsjøer og elver. Vannet klukker i bekkene. Spenningen er til å ta og føle på i den kalde morgenluften. Her finner du natur- og hundeelskende jegere som ikke ønsker noe mer enn å høre halsingen fra en hund som følger et ferskt spor. Elgjakten er årets høydepunkt, og jaktlaget er godt forberedt. Alle er med: gamle og unge, slekt og venner, og planen er å jakte elg med hunder –  nærmere bestemt svenske elghunder. Jaktlederen samler alle rundt seg, både hundeførerne og dem som skal sitte på post, for å gjennomgå sikkerhetsforskriftene og målene for dagens jakt.

– Vi kan felle to okser og et ubegrenset antall kalver. Skyt bare i tillatt retning, og sørg for at du har et godt synlig bånd på hatten eller tilsvarende. I det første området vi skal dekke, har det vært meldt inn flere observasjoner i det siste.

Omsider er vi i gang. Vi følger nøye med på det som skjer, via radioene. Den ene av hundeførerne finner en fersk liggegrop. Ferske spor og avføring er sett. Elgen beveger seg ofte gjennom skogsterreng og søker ly i skog og kratt. Elgjakt er like utfordrende som all annen jakt; den omfatter hunder, utstyr og en strukturert plan. 

Värmlands skoger er list og stille bevegelser viktige ferdigheter for å oppnå de beste vilkårene for en vellykket jakt. Iblant snur vinden, så du må sjekke den og andre detaljer ofte og nøye. Klærne du har på deg, bør være stille, og fargene må føye seg diskré inn i omgivelsene.

Vi jakter i et stort skogsområde, og noen av oss må gå langt for å komme frem til posten. Jeg hjelper en nybegynner ved å sitte sammen med ham som veileder på dagens jakt. Vi ser en saltstein et lite stykke unna, og småfugler flyr rundt posten. Endelig hører vi den skarpe halsingen fra en hund ikke altfor langt unna, og vi hører over radioen:

– Flere elger i bevegelse!

Frosne fingrer og stive ledd blir instinktivt og øyeblikkelig omformet til høyfunksjonelle redskaper. Dyrene kommer til syne rett foran posten vår, og vi løsner sikringen på geværene. Sekunder senere er en elg felt, en fantastisk liten okse. 

Skytteren er glad, og laget er enda gladere, ettersom vi alle i fellesskap har klart å oppnå et godt resultat. Det er dette jakten handler om: samarbeid, veltrente hunder som gjør jobben sin, og en fantastisk friluftsopplevelse for alle som deltar. Når jaktlaget samles rundt leirbålet, får skytteren en liten kvist til å feste i hatten. Det er hans første elg, og han smiler fra øre til øre. Nå er det eneste som gjenstår, å brette opp ermene og partere dyret.