Søk produkt:

Håndsydd skinner

Med sine inngående kunnskaper om jakt og skinn er Annette Ripheden og hennes kolleger ved Ribes Leather perfekte leverandører av Fjällrävens jakttilbehør i skinn. Disse produktene blir laget med kjærlig omhu fra vegetabilsk garvet skinn i en ombygd låve på øya Öland utenfor kysten av Sør-Sverige.

Ute på jordene høres brekende sauer, men de blir stille når hunden Nisse bjeffer idet døren blir åpnet. Jeg blir møtt av den særegne lukten av skinn, og støyen fra stansemaskinen lenger inne i bygningen opphører. Annette Ripheden ber Nisse tie stille samtidig som hun forlater arbeidsplassen sin og kommer ut for å ta imot meg. Håndtrykket er fast, og hun snakker med en bred smålandsdialekt. 

"Denne vesle terrieren ser ikke så imponerende ut, men han er bare to år gammel og allerede en lojal følgesvenn når vi er ute og jakter. Et betydelig antall rever og grevlinger har forlatt denne verden takket være hans iherdige graving i sanden på Öland", forteller en stolt jeger og hundeeier. 

Vi går inn i fabrikken, der ferdige produkter henger utstilt på veggene, mens pågående arbeider ligger på bord i påvente av neste steg i produksjonen. Store huder venter også på å bli bearbeidet. Den gamle ombygde låven er full av verktøy og maskiner.  

Annette har vokst opp med skinnprodukter. Allerede som treåring flettet hun sine første remmer i verkstedet til foreldrene, Bengt og Ulla-Britt. Faren Bengt, som tidligere hadde arbeidet i glassindustrien i Småland, flyttet sin skinnbedrift til Öland i 1977. Da han pensjonerte seg i 2008, overtok Annette virksomheten. Tradisjoner og kunnskaper holdes i hevd, selv om fabrikken har flyttet litt lenger nord, til gården i Tävelsrum.

"Jeg syntes det ville vært så leit hvis alle mamma og pappas kunnskaper skulle gå tapt da de pensjonerte seg, og jeg har alltid likt håndverk og skinn som materiale", sier Annette, som nå har ansvaret for all produksjon sammen med sine to ansatte. 

En vesentlig del av hennes forhold til skinn er en følge av jakt. Både Annette og ektemannen Anders er ivrige jegere, og i det vesle fabrikkutsalget kan du kjøpe nydelige lommebøker, belter, forklær, ammunisjonsvesker og geværremmer. Dette er produkter som tåler flittig bruk, år etter år både til hverdag og fritid. Det golde landskapet på Öland stiller krav til både jegere og produkter. 

"Det blåser alltid her; været er helt forferdelig", sier Annette, som ikke unnslår seg for å nevne både de gode og de dårlige sidene ved øya hun bor på. 

Men hun vet at skinn tåler det aller meste. Vesken eller beltet må kunne fungere i regn og blåst, men også i sol og sommervarme, år etter år. Annettes erfaring med naturens lunefulle påvirkning på produktene tas i betraktning allerede når de blir laget. 

"Skinn er et levende materiale, og du må kunne 'lese' det for å lage gode produkter. Du må også ta hensyn til strukturen i det, slik at produktene bevarer sin tiltenkte fasong. Håndverk dreier seg i stor grad om hvordan råproduktet føles; det er vanskelig å beskrive det på noen annen måte." 

Her er instinktet viktig; du kan kjenne det i luften på fabrikken. Selv om det er nødvendig å bruke verktøy og maskiner, er det alltid en person som følger på på hvert eneste trinn i prosessen. Stansemaskinen stanser ut deler og detaljer fra de store hudene, bit for bit. Alle blir inspisert før godkjenning. De skjæres, limes og settes sammen av dyktige hender. Deretter bærer det videre til en symaskin, der de samme dyktige hendene syr dem sammen, skjærer til kantene og glatter ut folder. Trådendene brennes av over flammen på et stearinlys. Tekst og fjellrevlogoer preges inn. Kanter forsegles. Hender og øyne kontrollerer uavbrutt at alt er opp til standard. 

Selv om flere vesker ser helt like ut på avstand, kan du se små forskjeller i detaljene på nært hold. De er ikke eksakte kopier av hverandre når det kommer til stykket. 

"På én hud kan du for eksempel finne små arr og merker der kua har klødd seg og kanskje har hatt små sår som er blitt leget. Hver hud har sin egen sjel og sin egen historie. Det gjør at hvert enkelt produkt føles spesielt.

Det individuelle særpreget forsterkes ytterligere når de ferdige produktene blir tatt i bruk. Hvert arr har sin historie, og ammunisjonsvesker, belter og geværremmer får bare enda flere historier å fortelle etter hvert som tiden går. Produktene er ikke bare praktiske, men fungerer også som logg for jegerne som bruker dem. De blir trofaste følgesvenner med arr og særpreg, som bare blir vakrere med årene.