Søk produkt:

article

En friluftsklassiker blir født

På 1960-tallet var ikke friluftsklærne like funksjonelle som i dag. Manglene ble åpenbare under den skandinaviske grønlandsekspedisjonen i 1966 (der Fjällräven hadde levert ryggsekkene og nye, revolusjonerende termo-telt). Da de kom hjem, deltok ekspedisjonsdeltakerne i inngående diskusjoner om friluftsutstyr og bekledning med Fjällrävens grunnlegger, Åke Nordin, som da begynte å tenke på å produsere en jakke og en bukse til friluftsbruk.

Et knep fra skihopping

Åke sydde en klatrejakke av et spesialutviklet stoff som hadde vist seg å være for tungt for de lette teltene hans – dette var det aller første Fjällräven-plagget. Jakken ble testet på fotturer i fjellet, og stoffet hadde akkurat de egenskapene som Åke var på jakt etter i fritidstøy: Det var lett og svært sterkt, og det tørket fort. Det eneste det skortet på, var stoffets evne til å motstå fuktighet. Åke husket at da han som liten gutt drev med skihopping sammen med venner i hjembyen Örnsköldsvik, hadde han ikke bare vokset skiene for å få bedre glid, men han hadde også "vokset" setet på buksene sine for å holde seg tørr.

Åke eksperimenterte med en blanding av bivoks og parafin, som han påførte stoffet ved hjelp av konas hårtørrer. Og det fungerte – voksen gjorde stoffet vannavstøtende, vindtett og enda mer slitesterkt.

Et av friluftsverdenens mest holdbare stoffer var født. Åke kalte det G-1000, der G-en står for Grønland. Voksen fikk navnet Greenland Wax, og jakken ble lansert i 1968 som grønlandsjakken – en favoritt i friluftsgarderober den dag i dag.

Et moderne, funksjonelt stoff

Mer enn et halvt århundre etter at Åke Nordin designet grønlandsjakken, er G-1000-stoffet og Greenland Wax høyere verdsatt enn noensinne. Et godt eksempel er våre tekniske turplagg, Keb Trousers og Keb Jacket, som har mottatt internasjonale priser for både funksjonalitet og miljøegenskaper.

Helt i Åkes ånd har Fjällräven fortsatt å utvikle stoffet, som nå finnes i flere versjoner. Alle sammen har fordelene til det opprinnelige stoffet, men hver av dem har også sine egne spesifikke egenskaper.

For å motta din leveranse før jul, bestill innen: 2015-12-11T15:00 Utvidet julereturperiode frem til 15. januar 2016 for bestillinger gjort mellom 20. november og 31. desember 2015.