Søk produkt:

article

Å reise grønt

Akkurat som deg foretrekker vi å gå i naturen, langt unna alt som heter trafikk. Men vi vil foreslå at flere bruker beina ellers, også. Det å gå til og fra jobben er en perfekt måte å få daglig mosjon og klarne tankene på. Sykling kommer også naturen til gode.

Men noen ganger må du reise lengre enn beina kan ta deg. Bil, tog, fly og båt er noen av de vanligste transportmidlene. Nedenfor følger noen tips til hva du bør tenke på når du er ute og reiser.

Tog, fly og båt

1. Forsøk å ta toget når du er ute og reiser. Fra et miljøperspektiv er det mye bedre å ta toget enn å fly eller kjøre bil.

2. Bestill direkteflyvninger. Flytrafikken står for de høyeste utslippsnivåene, etterfulgt av biler, busser og tog. Ingen annen transportmåte har så stor miljøpåvirkning per kilometer som flytrafikk. Utslippene regnes også for å være mye mer skadelige når de skjer i store høyder.

3. Velg offentlig transport til og fra flyplassen, slik at du kan slappe av og nyte turen med å lese en god bok samtidig som du er med på å holde karbondioksidutslippene nede.

4. Forsøk å ha så lett bagasje som mulig. Et tungt fly forbrenner mer drivstoff.

5. Forleng oppholdet når du reiser langt. Lange reiseavstander har en stor innvirkning på miljøet; flytrafikk har det høyeste nivået karbondioksidutslipp per person og kilometer. Siden du først har bestemt deg for å ta en tur, hvorfor ikke utnytte situasjonen og forlenge oppholdet?

6. Velg saktegående ferger fremfor raske ferger som forbrenner mer drivstoff.

7. Korte båtturer er bedre enn lange båtturer, da lange båtturer har større utslipp per kilometer enn landtransport.

Bilreiser

1. Sjekk trykket i dekkene ofte. Dersom du har riktig dekktrykk, kan drivstofforbruket reduseres med mer enn 5 %.

2. Bruk motorvarmer. En kald motor slipper ut 10 ganger så mye karbondioksid i løpet av den første kilometeren som en varm motor.I ekstremt kaldt vær (-15 grader Celsius) bør motorvarmeren kobles til 1,5 time før motoren startes, i varmere vær (+10 grader Celsius) ca. 20 minutter før.

3. Dersom du ikke har motorvarmer, ikke la bilen gå på tomgang. Om vinteren bør du skrape rutene og pakke bilen før du starter den. Dette vil redusere drivstofforbruket.

4. Overhold fartsgrensene. Dersom ingen i Sverige hadde kjørt over fartsgrensen, ville utslippene av karbondioksid blitt redusert med 700 000 tonn per år.

5. Når du girer ned, skal du ikke slippe opp gasspedalen. De fleste moderne biler kutter drivstofftilførselen helt inntil motoren når 1200-1300 omdreininger per minutt. Dette gjør at du kjører grønnere.

6. Sitt på med dine kolleger, slik at utslippene av karbondioksid per person reduseres.

7. Kjøp ny bil. Nyere modeller har lavere energiforbruk enn eldre.